care este semnificaţia lui synteleia?
3 participanți
Pagina 1 din 1
care este semnificaţia lui synteleia?
care este semnificaţia lui synteleia? Care este diferenţa între synteleia şi teolos?
calea- Mesaje : 72
Data de înscriere : 16/01/2011
Re: care este semnificaţia lui synteleia?
Expresia "sfârşitul veacului" (gr. synteleias, încheiere, Matei 24:3) este o formulare apropiată de "timpul sfârşitului" din Daniel 12, synteleias, fiind chiar echivalentul grec folosit în Septuaginta în acest loc. Veacul, în context, pare sa fie cel legat de Ierusalim şi soarta lui sub dominaţia naţiunilor păgâne (Mat 23:39). Legătura cu scrierile lui Daniel este justificată, pentru că Isus face referire directă la acestea (Mat 24:15). Dupa cuvinele lui acest "veac" sau eră specifică se încheie cu venirea Fiului Omului (Mat 24:30; Dan 7:13, 21, 22). Întrucât synteleias înseamnă încheiere (implicând un interval de timp) şi nu final (gr. telos), cele două cuvinte din sintagma ebraică "timpul sfârşitului" formează o construcţie echivalenta absolut firească, sfârşitul consumându-se în timp, deci fiind o incheiere.
Logic ai spus:
"Expresia "sfârşitul veacului" (gr. synteleias, încheiere, Matei 24:3) este o formulare apropiată de "timpul sfârşitului" din Daniel 12, synteleias, fiind chiar echivalentul grec folosit în Septuaginta în acest loc".
Te referi la Daniel 12:1 ??? Căci am căutat în Daniel 12:1, şi nu am găsit în Septuaginta expresia cu pricina. Am găsit-o doar la v.13, de două ori pentru expresiile din Biblia noastră: "sfârşitul" şi pentru "sfârşitul zilelor".
Dacă Daniel va învia când are loc synteleia, când are să fie aceasta?
"Expresia "sfârşitul veacului" (gr. synteleias, încheiere, Matei 24:3) este o formulare apropiată de "timpul sfârşitului" din Daniel 12, synteleias, fiind chiar echivalentul grec folosit în Septuaginta în acest loc".
Te referi la Daniel 12:1 ??? Căci am căutat în Daniel 12:1, şi nu am găsit în Septuaginta expresia cu pricina. Am găsit-o doar la v.13, de două ori pentru expresiile din Biblia noastră: "sfârşitul" şi pentru "sfârşitul zilelor".
Dacă Daniel va învia când are loc synteleia, când are să fie aceasta?
Alin, în Daniel 12:4 se spune: "Iar tu, Daniel, ţine ascunse aceste cuvinte şi sigilează cartea până la timpul sfârşitului". Expresia "[până la] timpul sfârşitului" este redată în Septuaginta prin [éos] kairoú synteleías. La acest verset se referea logic. În versetul 13, doar "sfârşitul" este traducerea cuvântului synteleía, expresia "la sfârşitul zilelor" fiind eís syntéleian hemerón.
Etimologic, cred că synteleía mai transmite ideea de sfârşit pe parcursul căruia pot avea loc anumite evenimente (având în vedere că particula syn- are sensul de "împreună cu"), spre deosebire de télos, care, după cum a spus şi logic, denotă punctul terminus al perioadei la care face referire synteleía, un moment când toate acele evenimente/procese se încheiaseră complet şi definitiv.
Etimologic, cred că synteleía mai transmite ideea de sfârşit pe parcursul căruia pot avea loc anumite evenimente (având în vedere că particula syn- are sensul de "împreună cu"), spre deosebire de télos, care, după cum a spus şi logic, denotă punctul terminus al perioadei la care face referire synteleía, un moment când toate acele evenimente/procese se încheiaseră complet şi definitiv.
ArthurW- Mesaje : 8
Data de înscriere : 09/09/2008
Mulţumesc Arthur.
Apropo de prefixul syn, in Latina Vulgata avem consummationis saeculi. Veacul sau sistemul de lucruri se consuma pana in final. Exista o expirare coroborata a tuturor partilor lui.
Şi de acolo apoi a fost preluată expresia în King James Version, care redă expresia prin "consummation of the age".
ArthurW- Mesaje : 8
Data de înscriere : 09/09/2008
Subiecte similare
» Cine este "Îngerul Domnului" în Exodul 3 şi în multe alte locuri?
» In ce sens este Isus Fiul lui Dumnezeu?
» Cine este Cel născut din Dumnezeu (1Ioan 5:18)
» Pasaje controversate
» Este teoria evolutiei "demonstrată"?
» In ce sens este Isus Fiul lui Dumnezeu?
» Cine este Cel născut din Dumnezeu (1Ioan 5:18)
» Pasaje controversate
» Este teoria evolutiei "demonstrată"?
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum